Sprawozdanie z akcji "Wesoła Biblioteka 2016"

„Wesoła Biblioteka” - zajęcia w ramach akcji „Wakacje w Mieście i Gminie Połaniec 2016”
Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Połańcu

W Bibliotece w Połańcu oraz jej Filii w Ruszczy w lipcu i sierpniu było nadzwyczaj gwarnie i wesoło. W każdy wakacyjny czwartek w Oddziale dla dzieci, a we wtorki w Filii, dzieci brały udział w zajęciach literackich, plastycznych oraz zabawach pod hasłem „Wesoła Biblioteka”, organizowanych niezmiennie od lat w ramach akcji „Wakacje w Mieście i Gminie Połaniec”. Wszystko dla umilenia czasu odpoczynku od nauki naszym Milusińskim!

Biblioteka w Połańcu – Oddział dla dzieci

W pierwszym tygodniu wakacji zaproszono dzieci do zabawy literacko-plastycznej „Biedroneczki są w kropeczki”. Z utworu B. Carboneill „Śniadanie na trawie” maluchy dowiedziały się, że łakomstwo jest złym nawykiem. Pokazała to historia Biedronki Fionki i Mrówki Podkówki, które wybrały się na piknik. Zrobiły jednak już na początku swojej wyprawy błąd – od razu zjadły wszystkie przygotowane wcześniej smakołyki i bardzo głodne wróciły z wycieczki do domu. Ich łakomstwo i bezmyślność zostały ukarane. Zainspirowane bajką dzieciaki przy niewielkiej pomocy dorosłych wykonały piękne biedronki z bibuły i rolek po papierze.
    Na kolejnych zajęciach, dzieci grały w grę wielkoformatową „Baśniowy alfabet”. Wygrywał ten, kto pierwszy, po pokonaniu wielu przeszkód, dotarł do mety. W pierwszej turze gry uczestnicy zabawy sami byli „pionkami”, a w kolejnej za pionki posłużyły im maskotki znajdujące się w Oddziale dla dzieci. Dzieci świetnie się bawiły i każde miało okazję wygrać w tej zabawie. W trakcie zajęć, które odbyły się 21 lipca dzieci wysłuchały bajki „Kajtuś-zaginiona skarpetka”, po której bawiły się w „przebieranie Kajtusia”. Zabawa ta polegała na wykonaniu przez dzieci ubrań z papieru i dopasowywaniu ich do szablonu wyciętego bohatera bajki. Na koniec każde dziecko mogło sobie zrobić zdjęcie z Kajtusiem, przebranym w strój, według własnego projektu. 28 lipca obchodziliśmy „Święto Przyjaźni z Kubusiem Puchatkiem”. W tym dniu dzieci po wysłuchaniu opowiadania o przygodach przyjaciół ze Stumilowego Lasu, zabrały się do budowy jego makiety. Pomysłów było co niemiara. Nasi goście mając do dyspozycji materiały nadające się do recyklingu - kartonowe pudełka, plastikowe pudełeczka, rolki po papierze, stare gazety oraz inne przybory plastycznne rysowali, malowali, wycinali i naklejali. Efektem ich kreatywności był trójwymiarowy fragment lasu, w którym zamieszkały nawet malutkie plastelinowe figurki Kubusia Puchatka i jego kompanów. Dzieciom tak spodobało się lepienie z plasteliny, że z przyjemnością przyszły za tydzień do Biblioteki, by wziąć udział w kolejnej zabawie pod hasłem „Plastelinowe zoo”. Przez około dwie godziny powstało wiele figurek zwierząt w tym: zebry, żyrafy, słonie, małpki, które zamieszkały w papierowym zoo.
Na następnych zajęciach, 11 sierpnia, maluchy wysłuchały rymowanki „Dookoła stonogi”, której tytułowa bohaterka przez cały dzień bezskutecznie usiłowała wyjść na spacer. Niestety uniemożliwiała jej to duża liczba posiadanych nóg, które nie potrafiły w sposób zorganizowany przekroczyć progu domu. A do tego stonoga, jak się okazało, miała problemy z liczeniem. Na podstawie tego zabawnego wiersza dzieci robiły kolorowe gąsienice wykorzystując do tego rolki po papierze,  bibułę i plastelinę.
18 sierpnia  odbyły się zabawy słowno-ruchowe na podstawie gry „Bajkowe kalambury”. Dzieci za pomocą gestów i rysunków wskazywały o jakie hasło chodzi. Spotkaniu towarzyszyło mnóstwo śmiechu i radości. Nawet najmłodsi uczestnicy gry świetnie sobie radzili.
Na ostatnich sierpniowych zajęciach wszyscy dzielili się wrażeniami z wakacji.  Uczestnicy spotkania opowiadali, jakie miejsca odwiedzili podczas letniego wypoczynku, co widzieli, a następnie każdy wykonał z papieru charakterystyczny element  swojej wycieczki. Były to łódki, statki, namioty, tratwy, postacie zwierząt, które zostały umieszczone  na „mapie wakacyjnych wspomnień”.

Filia Biblioteczna w Ruszczy

Podczas zajęć w pierwszym tygodniu lipca wspólnie czytaliśmy przygody Kubusia Puchatka, a następnie wykonywaliśmy prace plastyczne różnymi technikami. Wykorzystaliśmy papiery kolorowe, bloki, farby i plastelinę.
Drugie zajęcia odbyły się w plenerze. Najpierw jednak weszliśmy do Biblioteki by wybrać interesujące nas książki, które zanieśliśmy na pobliski plac zabaw, gdzie odbyło się „Czytanie pod chmurką”. Pogoda na szczęście nam sprzyjała. Na miejscu rozłożyliśmy koce i najpierw wysłuchaliśmy opowieści dla najmłodszych, którzy sami jeszcze nie potrafią czytać, ale uwielbiają słuchać bajek. Starsi uczestnicy polegując czytali przyniesione przez siebie książki.
Następne zajęcia odbyły się już w sierpniu. Po dłuższej nieobecności ćwiczyliśmy pamięć i logiczne myślenie rozwiązując zagadki, rebusy, krzyżówki i quizy. Wykorzystaliśmy materiały z czasopisma dla dzieci „Kumpel” i "Victor Junior”, tytułów dostępnych w naszej bibliotece.
Na kolejnych zajęciach, 9 sierpnia, odkrywaliśmy w sobie „Małych artystów”, każdy miał do wykorzystania całe pudło materiałów plastycznych, rolek po ręcznikach papierowych oraz  plastikowych nakrętek. Powstawały m.in. Minionki, pszczółki, samochody.
16 sierpnia tworzyliśmy kwiaty z bibuły: letnie, by zachować uroki lata jak najdłużej, a jesienne, by dać przedsmak nadchodzącej pory roku. Kolorowe bukiety utwierdziły uczestników w przekonaniu, że drzemią w nich mali artyści.
Kolejne zajęcia miały charakter ruchowy. Do dyspozycji mieliśmy wielkoformatową grę planszową „Baśniowy alfabet”. Chłopcy grali w nią kilkakrotnie i tak się składało, że za każdym razem wygrywał ktoś inny. Wyśmienicie się bawiąc poznali zasady rywalizacji i gry fair play. Tego dnia, jak w każdy inny dzień wakacji dużym zainteresowaniem cieszyły się również pozostałe gry planszowe („5 sekund” „Kalambury” „Wyspa skarbów”, „Wyścigi Dinozaurów”) dostępne przez okres wakacji w naszej bibliotece.
Na ostatnich zajęciach „Wesołej Biblioteki 2016” opowiadaliśmy, jakie przygody spotkały naszych małych uczestników i wykonywaliśmy „kartki z wakacyjnej podróży”.

Poza zajęciami zorganizowanymi dzieci również chętnie przychodziły do Biblioteki by pograć w gry planszowe i karciane, poukładać puzzle oraz korzystały ze stanowisk komputerowych.

Poprawiono: czwartek, 01, wrzesień 2016 13:29

Nowości

Bezlitosne ostrze pamięci  / Anderson Laurie HalseHydrologia ogólna  / Bajkiewicz-Grabowska ElżbietaWinnice szepczą "Cicho sza"  / Boissard JanineBezpieczeństwo międzynarodowe  / Czaputowicz JacekPraca socjalna  / Czarnecki PawełZabij mnie, tato  / Darda StefanAutomatyka  / Dębowski AndrzejBosa księżniczka  / Dodd ChristinaKrólowie przeklęci. T. 2 / / Druon MauriceNiewierność  / Dubow CharlesDecoupage  / Enderlen-Debuisson MarieCórki marionetek  / Ernestam MariaSpisane własną krwią  / Gabaldon DianaDiament templariusza  / Gawlik MirosławaNiezwykłe kobiety Romanowów  / Gelardi Julia PBezpieczeństwo społeczne  / Gierszewski JanuszAnaliza decyzji  / Goodwin PaulApteka natury  / Górnicka JadwigaByliny w twoim ogrodzie  / Grabowska BeataPraca socjalna  / Gray MelBardziej gorzka niż śmierć  / Grebe CamillaNiebezpieczna misja  / Griffin W E BBędziesz następny  / Hurwitz Gregg AndrewBezpieczeństwo socjalne współczesnego państwa  / Jagusiak BogusławCałun dla pielęgniarki  / James Phyllis DorothySalon d''''Amour  / Jansson AnnaChiński - kaligrafia  / Kałucka ZuzannaBukiet chabrów  / Kiljan KazimierzBłękitne lato  / Korolewicz DanutaBraterska pomoc dla zdrowia  / Korżawska StefaniaDecoupage w stylu orientalnym  / Lupato MarisaBitwa pod Szczekocinami  / Maciejak MaciejDom i dalekie ścieżki  / Majerówna WandaCharakter człowieka i jego wpływ na zdrowie  / Malahov Gennadij PetrovicAdam Smith  / McCreadie KarenBudowanie zaangażowania pracowników  / McGee RitaBiałe piekło  / McGrath MelanieAnioły  / McMahon PaddyAnaliza projektów inwestycyjnych w procesie tworzenia wartości przedsiębiorstwa  / Mielcarz PawełKto sieje wiatr  / Neuhaus NeleDelirium  / Oliver LaurenPerfumy Prowansji  / Onaglia Frédérick d''''Powrót do źródeł  / Onaglia Frédérick d''''Po drugiej stronie kartki  / Picoult JodiBallada o wzgardliwym wisielcu oraz dwie gawędy styczniowe  / Rembek StanisławGdzie jesteś, Bernadette?  / Semple MariaSześć dni w Leningradzie  / Simons PaullinaHawajskie alibi  / Snow CarolGirl Online  / Sugg ZoeGirl Online w trasie  / Sugg ZoeAngielski dla seniorów  / Szyke JoannaAktywni razem  / Świerżewska EwaBańki mydlane  / Świętek EdytaBadania jakościowe w pedagogice  / Urbaniak-Zając DanutaAgresja młodzieży i odrzucenie rówieśnicze  / Urban BronisławOstatni na liście  / White NeilChłopcy z lasu  / Wyrwa JózefPlaga samobójców. cz. 1, / Young SuzanneAnalityk systemów  / Zmitrowicz KarolinaCyfrowy świat 60+. [T. 2], / Żarowska-Mazur AlicjaCyfrowy świat seniora  / Żarowska-Mazur AlicjaCyfrowy świat seniora  / Żarowska-Mazur AlicjaBankowość inwestycyjna  /Bankowość korporacyjna  /Bezpieczeństwo i higiena pracy  /Bezpieczeństwo Polski  /Cuda Ojca Pio  / Allegri RenzoKlucz Jeffersona  / Berry SteveJądro ciemności  / Conrad JosephKrólewska roszada  / Dębski EugeniuszCzarna lista  / Forsyth FrederickKosmos  / Gombrowicz WitoldCzas zapłaty  / Grisham JohnForrest Gump  / Groom WinstonGump i spółka  / Groom WinstonCud  / Karpowicz IgnacyCudzoziemka  / Kuncewiczowa MariaMnich  / Lewis Matthew GregoryCiernista róża  / Link CharlotteBielszy odcień śmierci  / Minier Bernard7 lat później...  / Musso GuillaumeJutro  / Musso GuillaumeAmazonka  / Pałkiewicz JacekAni słowa prawdy  / Piekara JacekAtlantyk - Pacyfik.  / Wańkowicz MelchiorLalki w ogniu  / Wilk Paulina622 upadki Bunga czyli Demoniczna kobieta  / Witkiewicz Stanisław IgnacyMoralność pani Dulskiej  / Zapolska GabrielaDzieje grzechu  / Żeromski StefanSiedem dni  / Ainsworth EveMały miś nie chce się ubrać  / Bator AgnieszkaBłysk kopyt  / Bentley SueNowy przyjaciel  / Bentley SueWymarzony skok  / Bentley SueMarysia idzie do cyrku  / Berkane NadiaMarysia i karuzela  / Berkane NadiaMarysia i urodziny mamusi  / Berkane NadiaMarysia i wycieczka do zoo  / Berkane NadiaPython dla dzieci  / Briggs Jason R12 kolorów  / Brykczyński MarcinRęcznikowiec  / Chmielewska Joanna MariaBajki o zabawkach  / Cholewińska-Szkolik AnielaLekcja pływania i inne opowiadania  / Cholewińska-Szkolik AnielaPetit maluje wieżę Eiffla i inne opowiadania  / Cholewińska-Szkolik AnielaUrodzinowy prezent i inne opowiadania  / Cholewińska-Szkolik AnielaKropeczka znajduje dom  / Fabisińska LilianaPlaylist for the dead  / Falkoff MichellePirat Jędruś  / Grabowski AndrzejOstatnie przedstawienie panny Esterki  / Jaromir AdamKolorowy szalik  / Kosmowska BarbaraGupikowo  / Kowaleczko-Szumowska MonikaEstera  / Kustra MonikaKornet, klarnet i łysa ciocia Iza  / Kwietniewska-Talarczyk MarzenaBracia Lwie Serce  / Lindgren AstridDzieci z Bullerbyn  / Lindgren AstridDoktor Dolittle i jego zwierzęta  / Lofting HughCień smoka  / Maleszka AndrzejŹrebaki i Rumaki  / Mielech AgnieszkaJavaScript dla dzieci  / Morgan NickZaczarowany Klub Kucyka  / Mullenheim Sophie deFeblik  / Musierowicz MałgorzataSiri strzela gola  / Nopola TiinaMała pracowita koparka  / Nożyńska-Demianiuk AgnieszkaKoci taksówkarz  / Peltoniemi SariKtóra to Malala?  / Piątkowska RenataEleonora & Park  / Rowell RainbowPosłuchaj, mały!  / Smallman SteveNumer alarmowy  / Sroka MagdalenaRuch drogowy  / Sroka MagdalenaZnam swój adres  / Sroka MagdalenaDzieci w sieci dobrych manier  / Staniszewska ZofiaKomnata Szeptów  / Stelmaszyk AgnieszkaNa podwórku  / Strzałkowska MałgorzataSmażone tablety  / Tyszka AgnieszkaBractwo-piractwo  / Usenko NataliaW 80 dni dookoła świata  / Verne JulesEmilka Piórko i gwiezdne schody  / Webb HollyMisja Izy  / Webb HollyZimowy wilk  / Webb HollyMagia Ruby  / Weinstein EricGrzywą malowane  / Widzowska-Pasiak AgataKoń na receptę  / Widzowska-Pasiak AgataZuza czeka na Tygrysa  / Zychla KatarzynaNajpiękniejsze opowieści  /Poczytaj mi mamo. Ks. 6 / /Scratch  /
bip